Bugárovi sa nepáči postavenie ministra školstva voči národnostným menšinám

20.02.2013 Bratislava

Bratislava - Predseda strany Most-Híd Béla Bugár adresoval v uplynulých dňoch list ministrovi školstva Čaplovičovi.
Bugár otvorene vyjadruje nesúhlas s obsadením niektorých inštitúcií a poradných orgánov ministerstva školstva.
Ako ďalej upresňuje ide o absenciu pedagógov Oddelení škôl s vyučovacím jazykom národnostných menšín a vzdelávania rómskej komunity. ktorí by boli v odborníkmi v tejto oblasti a zároveň príslušníkom danej národnostnej menšiny.
Tak isto poradné orgány na ministerstve nevyužívajú potenciál, pedagogických, vedeckých či metodologických pracovníkov z národnostného školstva jednoznačne disponujú.
Ďalšie slová Bugárovho listu sa týkali kontroly národnostných škôl a neúčasti strany Most-Híd na pracovných stretnutiach.
"Nie sme prizývaní ani na rôzne ad hoc stretnutia, ktoré sa dotýkajú národnostného školstva. Napríklad na pracovné stretnutie
k „Správe o stave používania štátneho jazyka na území SR“, ktoré sa konalo z iniciatívy Vášho ministerstva 13.2.2013. V tejto súvislosti mi dovoľte vyjadriť isté znepokojenie nad tým, že závery a ich kontrolu, ktoré sa dotýkajú národnostných škôl ste presunuli do pôsobnosti Ministerstva kultúry SR."
V závere však Bugár vyjadruje nádej v konštruktívne riešenie problémov národnostných škôl, ich obsadenia a postavenia menšín pri prejednávaní podobných otázok. 
 

Vyberte región